Toneel

Doodgewoon

Een gezellige avond en een goed doel steunen, is een mooie combinatie.

“Ieder jaar een nieuw toneelstuk voor een goed doel, daar gaan we voor”

 

In januari 2019 en op zaterdag 15 juni 2019 speelden we voor:

64327340 2386634551380314 2226631391230033920 n

 

DE  NOSTALGIEKAR

Logo Schakelring 

Sint Janshof Vlijmen

Bij mensen met dementie wordt het kortetermijngeheugen aangetast, maar herinneringen van langer geleden zijn vaak nog wel aanwezig. Vooral herinneringen die verbonden zijn aan sterke emoties blijken goed opgeslagen te zijn in de hersenen. Door deze herinneringen terug te halen, leven mensen weer helemaal op.

Veel verpleeghuizen hebben speciaal hiervoor een speciale belevingskamer ingericht (of willen er één), maar een dergelijke kamer kost vaak veel ruimte en geld en er is extra personeel nodig. Dit probleem wordt echter opgelost met de komst van de Nostalgiekar: een ouderwetse bakkerskar vol met nostalgische voorwerpen van vroeger, met muziek en met bekende geuren die gewoon een kamer binnengereden kan worden.  In de Nostalgiekar zitten de meest uiteenlopende producten uit grootmoeders tijd.

De Nostalgiekar oogt veel succes, zo mag gezegd worden: de patiënten leefden op, haalden herinneringen op, werden vrolijk en lachten weer. Het is ontroerend om te zien hoe bewoners dan weer gaan reageren.

“Mensen die normaal alleen ‘ja’ en ‘nee’ zeggen, kunnen ineens weer praten. Daardoor kunnen wij hen beter leren kennen en de zorg die we bieden goed op de persoon afstemmen. Mensen met dementie dutten vaak in. Door de producten uit de kar in te zetten, zien we ze weer even opleven. Ze worden zich even wat meer bewust van het heden.” – Susan Baks, Magentazorg.

Het concept van de Nostalgiekar is beschikbaar voor zorgorganisaties in heel Nederland en eenvoudig te realiseren. Met uw hulp wordt het mogelijk voor Sint Janshof een eigen Nostalgiekar te maken!

Mede dank zij uw hulp en een gulle financiële bijdrage van Stichting RCOAK is het mogelijk om na afloop van ons samenzijn op zaterdagmiddag 15 juni 2019 de Nostalgiekar aan de bewoners van Sint Janshof aan te bieden.

 

ONZE HARTELIJKE DANK!